Under Almedalen 2019 arrangerade Regional Energi ett mingel med spännande dueller mellan beslutsfattare, politiker, forskare och företrädare för de regionala energibolagen. De regionala energibolagen spelar en unik roll i Sveriges omställning och därför är det viktigt att lyfta de specifika utmaningar och förutsättningar som gäller för energibolagen med lokalt ägarskap och lokal närvaro.
Hur skapar vi cirkulär fjärrvärme tillsammans?
Fastighetsägarna vill ha fossilfri fjärrvärme. Men välfungerande källsortering som minskar det fossila innehållet i soporna ingår inte i certifiering av byggnader. 60% av hushållssoporna består av förpackningar och matavfall, som borde ha källsorterats. Resultatet blir att de förpackningar som är gjorda av fossilt material går till förbränning i kraftvärmeverken. Därtill kommer byggavfallet som går till energiåtervinning, och som också innehåller fossila restprodukter. Hur kan vi ta tag i den här utmaningen tillsammans?
Medverkande:
Reinhold Lennebo, VD, Fastighetsägarna
Filip Elland, Hållbarhetschef, Castellum
Eva Söderberg, Vice VD och strategichef, Mälarenergi
Anna Svernlöv, Produktionschef, Göteborg Energi
Biogasen – en juvel i den cirkulära ekonomin
Biogas är något av det mest cirkulära vi har i vårt samhälle. Men idag väljer alltfler kollektivtrafikbolag bort biogas till förmån för elektrifiering. Finns det en risk att den infrastruktur som byggts upp i många av landets kommuner blir en sunk cost om politiken styr mot andra trafikslag?
Medverkande:
Lorentz Tovatt (MP), klimat- och energipolitisk talesperson.
Ann-Sofie Wågström (S), Styrelseordförande Eskilstuna Energi och Miljö
Jakob Lagercrantz, Grundare av 2030-sekretariatet
Vem ska ta notan för att bygga efterfrågeflexibilitet?
Överföringskapaciteten har inte byggts ut i den utsträckning som är nödvändig. I ett nät med begränsad effekt är slutkunderna viktiga aktörer för att skapa flexibilitet och frigöra effekt. Det är elnätsägaren (ofta det regionala energibolaget) som blir ansvarig för att göra nödvändiga överenskommelser med slutkunderna. Idag finns ingen affärsmodell som hanterar detta. De regionala energibolagen måste utveckla både teknik och affärsmodeller, samt ge incitament till slutanvändare. Men till vem ska de skicka fakturan?
Medverkande:
Tony Rosten, avdelningschef för nätreglering, Energimarknadsinspektionen
Patrik Engström (S), energipolitisk talesperson
Jenny Larsson, Lokal säljchef Power Grids, ABB Sverige
Lovisa Fricot, VD, Tekniska verken Linköping Nät AB
Hur bibehåller vi de regionala energibolagens konkurrenskraft?
Kraftvärmens konkurrenskraft riskerar att urholkas av många skäl. Hur kommer detta påverka de regionala energibolagens möjligheter att bidra på systemnivå i framtiden? Kommer man att kunna fortsätta leverera resurseffektivt producerad el och värme, att göra långsiktigt hållbara investeringar i framtidens förnybara energisystem, etc.? Den här duellen handlar om vilken roll de regionala energibolagen spelar och om man verkligen gjort en helhetsbedömning av effekterna av alla de regelförändringar som pågår just nu.
Medverkande:
Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson
Tomas Kåberger, professor, ledamot i Klimatpolitiska rådet
Sezgin Kadir, VD Kraftringen
Erik Brandsmaa, VD Jämtkraft
Djävulens advokat i duellerna: Mikael Karlsson, docent KTH
Moderator: Malin Forsgren, 2050